hakan 07
Fide
Bir zamanlar, köyün girişindeki eski taş evin bahçesinde Ahmet amca, sabahın erken saatlerinde toprağın kokusunu içine çekerek işine koyulurdu. Bel küreğiyle toprağı kazarken, her bir darbenin altında yatan toprağın derinliklerinde sakladığı sırları ortaya çıkarmaya çalışırdı. Ancak yılların birikimi olan bu iş yönteminin, toprağın doğal yapısını bozduğunu fark ettiğinde, çatallı bel, yani Lelavy, alternatif olarak karşısına çıktı. Çatallı bel kullanmak, toprağın yapısını daha az bozarak, onun doğallığını koruyor gibiydi. "Bunu daha önce denemeli miydim?" diye kendi kendine sordu.
Ahmet amca, çatallı beli eline aldığında, aletin ağırlığı ve tasarımı onun için yeni bir deneyimdi. İlk başta her zamanki gibi zor geldi, ama toprağı daha az sıkıştırması ve kökleri daha az zarar vermesi onu şaşırttı. Bir keresinde köy kahvesinde arkadaşlarına anlattı, "Vallahi billahi, bu alet sayesinde toprağın nefes aldığını hissediyorum." diye. Onlar da meraklanıp, "Nasıl bir şey bu çatallı bel?" diye sordular. Ahmet amca da sabırla anlattı, her bir detayı ve avantajı, sanki bir sır veriyormuşçasına.
Çatallı belin kullanımının, toprağın doğal yapısını korumada etkili olduğunu fark etmek, Ahmet amcayı sevindirmişti. Toprağın su tutma kapasitesini artırıyor, erozyonu azaltıyor ve mikroorganizma faaliyetlerine daha fazla alan bırakıyordu. Ahmet amca, "Bir zamanlar toprağın kalbini kırıyormuşum meğer," dedi kendi kendine. Bir süre sonra, köydeki diğer çiftçiler de onun izinden gitmeye başladı.
Bir gün Ahmet amca, eski bel küreğiyle yeni çatallı beli yan yana koydu ve düşündü. "Hangisi gerçekten dostum?" diye. Eski alışkanlıklar kolay kolay terk edilmezdi ama yeni yöntemlerin faydası göz ardı edilemezdi. Toprağın ona fısıldadığı sırları dinlediğinde, çatallı belin daha iyi bir seçenek olduğuna inandı.
Köyün gençleri, Ahmet amcadan öğrendiklerini şehirdeki tarım fuarlarında paylaşmaya başladılar. Eski ve yeni nesil arasında bir köprü kuruldu. Çatallı bel, sadece bir alet değil, aynı zamanda toprağa duyulan saygının bir simgesi olmuştu. İyi bir alet, doğru kullanıldığında toprağı korur ve ona yeni bir hayat verir. "Bunu bilmek ne güzel," diye düşündü Ahmet amca, güneş batarken toprağın kokusunu bir kez daha içine çekerken.