Şu şifalı otlar yok mu, bir yandan dertlere deva, öte yandan kendi başlarına bir dünya. Yetiştirmek bir mesele, korumak apayrı bir mesele. Zararlılarla baş etmek için illa ki kimyasal kullanmak zorunda olmadığımızı biliyor muyuz peki? Doğanın sunduğu o kadar güzel çözümler var ki! Mesela, neem yağı kullanmayı denediniz mi hiç? Kokusu biraz ağırdır ama vallahi billahi iş görüyor.
Bazen düşünüyorum, bu bitkiler neler çekiyor... Zararlılar bir yandan, hava şartları diğer yandan. Organik çözümler ise, bitkilerin kendi savunma mekanizmalarını destekliyor aslında. Sarmısak spreyi mesela. Hem kolay bulunur, hem de etkili. Biraz su, biraz sarmısak, işte size doğal bir koruyucu. Hani derler ya, "Evin içinde bir doktor."
Her şeyden önce, düzenli bakım çok önemli. Ama "abi ya, o kadar vaktim yok" diyorsanız, biraz dahi olsa zaman ayırmak gerekiyor. Toprakla uğraşmak, bitkilerle konuşmak... Evet, konuşmak. İnanın, bitkiler de duyar. Onlara gösterdiğiniz özen, size misliyle döner. Bunu bir kere deneyimleyin, bırakmak zor gelir.
Kimyasal kullanmak yerine, biyolojik mücadele yöntemlerine de bir şans vermeli. Mesela, uğur böcekleri. Bu minik dostlarımız, bitkilerinizin koruyucu melekleri olabilir. Onları bahçenize davet etmek, düşündüğünüzden daha kolay. Peki ya nane yağı? Kokusuyla zararlıları uzak tutar, bitkilerinizi ferahlatır.
Eski gazeteci olarak, şifalı otların dünyası beni hep büyülemiştir. Bilgi bir yandan, deneyim diğer yandan. İnsan öğrendikçe şaşırıyor, şaşırdıkça daha çok öğrenmek istiyor. Kendi bahçenizde küçük denemeler yapın. Denemeden bilemezsiniz, ama bir kere denediğinizde...