Kadim Muhafız
Üye
Konu Sahibi
: Kadim Muhafız
Sonbaharın soğuk nefesi ensenizi hissettiriyorsa ve o sıcacık kış çayı hayalini kuruyorsanız, işte size tam zamanı! Kış çayı derken, hangi otları kullandığınız önemli. Kimisi zencefilin keskinliğiyle ısınır, kimisi de ıhlamurun yumuşaklığıyla. Peki ya sen? Hangisi senin favorin?
Geçen sene bir arkadaşımın tavsiyesiyle adaçayına sardım. Başta biraz burun kıvırdım, itiraf edeyim. Ama sonra... O acımsı tadı damağımda hissettikçe, "Tamam," dedim, "bu işte bir hikmet var." Adaçayı, soğuk kış akşamlarında boğazıma iyi geliyordu. Hani böyle boğazın kurur ya, işte o anlarda birebir. Bir de üzerine bal gezdirince, off... Şifa niyetine!
Bir başka arkadaşım ise tam bir kış çayı gurusu. Her demlediğinin ayrı bir hikayesi var. Geçenlerde bir tarif verdi. Rezene, tarçın, karanfil ve biraz da portakal kabuğu. İlk başta kafamda canlandıramadım. Ama deneyince, "Vay be!" dedim, "Demek böyle bir lezzet varmış!" Tarifler arasında kaybolmak da ayrı bir keyif zaten. Her fincanda başka bir dünya, başka bir tat. Senin de böyle tariflerin var mı?
Tabii bir de işin aromatik kısmı var. Bazen sadece kokusu yetiyor. Lavanta mesela, huzur veriyor. Biraz da melisa ekleyince, o günün stresi uçup gidiyor. Kim ne derse desin, kış çayı en çok ruhu ısıtır. Kışın soğuk günlerinde, kaloriferin yanında otururken elinde bir fincan çay... İşte o an, dünyanın en zengini sensin.
Ve unutmadan: Bu işin bir de sosyal tarafı var. Evet, kış çayı demlemek bir ritüel. Ama bunu sevdiklerinle paylaşmak, işin en güzel kısmı. Bir fincan çayı yudumlarken yapılan sohbetlerin tadı, hiçbir şeyde yok. Bir çaydan bu kadar bahsetmek belki garip gelebilir ama... Deneyin, siz de anlayacaksınız.